Lokale dienstencentra Meetjesland

Een Lokaal Dienstencentrum is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, waar men terecht kan voor informatie, recreatie, vorming en dienstverlening.

Dagverzorging NOAH

Familiehulp baat in Vlaanderen en Brussel veertig kleinschalige dagverzorgingshuizen met de naam NOAH uit. NOAH staat voor Nabijheid, Ontmoeting, Aandacht, Huiselijkheid.

Thuiswonende ouderen met een zorgbehoefte kunnen overdag samen met anderen een gezellige dag doorbrengen in NOAH. Onze NOAH-medewerkers organiseren leuke activiteiten, zoals koken, wandelen, kaarten, muziek beluisteren, televisie kijken, handwerk, op uitstap gaan …

Daarnaast staan onze verzorgenden altijd voor je klaar. Wil je een douche, een bad, haarverzorging, nagelverzorging of massage: het kan allemaal!

Bovendien kan je ’s middags mee aanschuiven voor een warme maaltijd.

NOAH is net zoals thuis, maar dan in fijn gezelschap! Ideaal om enkele keren per week de eenzaamheid en de lege momenten te doorbreken.

ConTempo vzw

Is je partner overleden en heb je het moeilijk om de draad van het leven opnieuw op te nemen? ConTempo is er voor jou.

ConTempo organiseert rouwzorgtrajecten. Het rouwzorgtraject is groepswerk.

Onder professionele begeleiding en omringd door lotgenoten leer je omgaan met verlies en bouw je aan een nieuwe toekomst. Ze organiseren op verschillende plaatsen over het hele land rouwzorgtrajecten. Ze zijn specifiek gericht op mensen die met hun verdriet alleen achterblijven en niemand (meer) vinden om erover te praten.

ConTempo vzw brengt mensen samen die net als jij hun partner hebben verloren. Er zijn groepen voor jonge en minder jonge lotgenoten. Daarnaast organiseren ze ook leesclubs, provinciale en nationale ontmoetingen.

Rap op stap Lievegem

Het Rap op Stap kantoor is een laagdrempelig ‘reisbureau’ waar mensen aan een kortingstarief vakanties en uitstappen kunnen boeken.

Herstelacademie Meetjesland

De HerstelAcademie geeft korte, gerichte vormingen rond welbevinden, herstel en (psychische) kwetsbaarheid. 

Rap op stap Aalter

Iedereen heeft recht op vakantie en verdient het om er even tussenuit te zijn. Daarom kunnen Aalternaren die het financieel of op een andere manier moeilijk hebben vanaf nu terecht in het Rap op Stap-kantoor in het gemeentehuis.

Een Rap op Stap-kantoor is een zeer laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Het kantoor helpt iedereen met een klein budget aan een leuke uitstap. Er kunnen vakanties, daguitstappen en sport- en cultuuractiviteiten worden geboekt. Bovendien helpen de medewerkers ook met praktische zaken, zoals het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. Meer info op http://vrijetijdspunt.com/rap-op-stap-aalter. 

Begeleiding voor nieuwe, duurzame hobby

De samenwerking met vzw Oranje maakt het Aalterse Rap op Stap-kantoor uniek. Vzw Oranje begeleidt vrijetijdsactiviteiten voor personen met een beperking. We gaan samen op zoek naar een nieuwe, duurzame hobby voor de geïnteresseerden. We zoeken vrijetijdsorganisaties, leggen contacten en gaan een aantal keer mee ter plaatse. Iedereen met (een vermoeden van) een beperking kan van de dienst gebruik maken. Een erkenning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is niet nodig.

Zo proberen we ALLE drempels voor vrijetijdsbesteding voor Aalternaren zoveel mogelijk weg te werken.

Voorwaarden

Om bij een Rap op Stap-kantoor een leuke daguitstap of toffe vakantie te boeken, dien je aan één van volgende voorwaarden te voldoen:

recht hebben op een leefloon of een inkomen gelijk aan het leefloon;

een verhoogde tegemoetkoming ontvangen;

in een beschutte of sociale werkplaats werken;

in budgetbegeleiding zijn of door schuldbemiddeling geholpen worden.

Zitdagen

Een Rap op Stap medewerker is wekelijks op woensdagvoormiddag beschikbaar in het gemeentehuis Aalter-centrum of Jeugdhuis Kadans. 

Buiten de openingsuren kan je ook telefonisch of per e-mail een afspraak maken.